Allt om tandhälsa

Något som många inte tänker på är att vår tandhälsa är grundläggande för att hela vår kropp ska må bra. En god tandhälsa kräver ett livslångt engagemang och förbättrar din livskvalitet. I den här artikeln får du veta allt om munhälsa och hur du bäst tar hand om dina tänder.

Håll tänderna rena och munnen fräsch

Att ta hand om din tandhälsa är att ta hand om din hälsa. Man har gjort studier som visat att  en infektion i tandköttet ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, infektioner och diabetes. Men det kräver att du dagligen tar hand om dina tänder. Här är några tips på hur du gör det och undviker att få karies som sedan behövs åtgärdas hos en tandläkare.

Borsta tänderna

Att borsta tänderna två gånger dagligen är det som skyddar mest mot karies och bakterier.  De allra flesta borstar tänderna på morgonen, men att borsta tänderna innan de går och lägger sig på kvällen är något som många glömmer bort. Att borsta tänderna innan du går och lägger dig får bort de bakterier och plack som du fått under dagen.

Borsta på rätt sätt

Sättet vi borstar på är minst lika viktigt som att vi borstar vid tandblekning hemma och andra metoder. Lägg ner tid på att se till att du verkligen får alla tänder borstade och gör det i mjuka, cirkulära rörelser.  Och glöm inte bort din tunga. Även där kan plack samlas och det hjälper att få bort en  dålig andedräkt. Använd dig  gärna av tandkräm som har mycket fluor i sig, det hjälper till att bygga upp ett skydd mot bakterier och karies.

Tandtråd

Att använda dig av tandtråd är viktigt både för tänderna och för tandköttet. Tandtråd hjälper till att få bort rester mellan tänderna och stimulerar ditt tandkött som i sin tur reducerar risken för inflammation i tandköttet.

Tänk på kosten

Det är sedan länge känt för oss att för mycket socker är dåligt för våra tänder. Det är för att bakterierna vi har i munnen omvandlar sockret till syra som därefter fräter på tänderna och det är då vi kan få hål eller frätskador på tänderna.

Förutom att vi ska undvika att äta socker så ska vi också undvika  andra sura ämnen som finns i fruktjuice, frukt, läsk och kaffe. Ett tips är att ha ett sugrör när du dricker till exempel läsk.

Slutligen så ska du gå på de kontroller som du årligen blir kallad till din tandläkare. Utöver att de kan ta bort tandsten och kolla efter karies kan de se hur din tandhälsa ser ut och om du har ett potentiellt hål på gång kan de ge råd hur du förebygger det.