Fyra tips för en lyckad köksrenovering

Färgen på dina köksväggar är nästan lika viktig som den färg du väljer i resten av ditt hem. Vi vill alla ha en lyckad köksrenovering och en av de mest avgörande inslagen för en lyckad renovering är tveklöst en bra färg. Vid misstag kan fel färg ha oönskade effekter, från att få rum att uppfattas som mindre än de är till att ge ett överväldigande intryck. Av denna anledning är det värt att tänka noga över vilka som är de bästa och sämsta färgerna för att måla ditt kök. Här presenteras därför en lista på några idéer och råd angående färger som du kan använda, vilka är:

  • vit
  • röd
  • svart
  • brun

Dessa färger är kanske de mest utmanande färger att använda för att måla ditt kök vid en renovering. Läs gärna vidare för att få förklaring på varför.

Fyra färger att vara försiktig med

  1. Vit: Vit är inte alltid den mest lämpliga färgen. Sanningen är att den vita färgen kvarstår än idag som ett av de mest återkommande alternativen inom interiörfärg, även i köket. Delvis kan det bero på att det är en av de billigaste färgerna att köpa. Färgens största styrka är att den ger små utrymmen ett rymligare och större intryck. Det är därför en mycket rekommenderad färg i små kök. Vitt är en färg som kombineras väl med andra nyanser, gärna i starkare färger för att uppnå olika kontraster. Emellertid har vitt i sig själv en mindre visuell effekt jämfört med andra glada färger. För mycket vitt kan det leda till en alltför steril miljö.
  2. Röd: Den röda färgen är ett lite rekommenderat alternativ. Rött är inte en mycket smickrande nyans när det kommer till köksfärger. Även om rött är färgglatt måste färgen alltid användas med försiktighet eftersom det annars kan skapas ett intensivt visuellt intryck. För mycket rött är belastande för sinnet och kan bli överväldigande, särskilt tillsammans med möbler som inte är neutrala.
  3. Svart: Svart är en elegant färg som dock bör användas med försiktighet i kök. Efter att tills ganska nyligen varit ignorerad i inredning används den allt mer. Svart har störst nytta i kök med kraftfulla ljuskällor. Ett tips är att måla en enda vägg med den här färgen för att skapa en dynamisk kontrast.
  4. Brun: Var mycket försiktig med att måla ditt kök i mellan- eller mörkbrunt. Det sista som önskas i ett kök är en överväldigande mörk plats. Om du fortfarande inte vill ge upp denna färg kan du introducera den med måtta, exempelvis komplementärt genom små prydnadssaker och tillbehör.